Uanset om du er en pasta-elsker eller nybegynder i pastaens verden, kommer man ikke uden om, at pasta er en af de mest elskede retter over hele kloden. Med så mange forskellige typer pasta derude, kan det være svært at holde styr på dem alle. Derfor har vi lavet denne lille guide til alle de forskellige pastatyper, så du kan udforske og opdage din yndlingstype!
Hvis du allerede er godt kendt i pastaens verden, har du garanteret allerede en favorit.
Som barn har man tendens til at forelske sig i pasta-skruer og de lange pastaer, der også bliver kaldt spaghetti. Det er først, når man bliver lidt ældre, at man får øjnene op for alle de andre herlige pastatyper.
De forskellige slags pasta.
Når os almindelige mennesker hører ordet pasta, er der måske 5-8 forskellige slags pasta, der popper op i tankerne. Men vidste du, at der findes over 300 forskellige slags pasta i verden? – Bare rolig, vi har kun tænkt os at løbe de mest almindelige igennem her på siden.
Italienerne har deres helt egen måde at inddele de forskellige slags pasta i kategorier på. Men for ikke at gøre det alt for indviklet, har vi valgt at opdele dem i 3 forskellige kategorier.
Kan du ikke finde den pastatype, du søger i vores gennemgang, så kig eventuelt på billedet længere oppe på denne side.
Vidste du godt, at du selv kan lave mange af de pastatyper, du finder længere ned på denne side? Det eneste det kræver, er en pastamaskine med det rette tilbehør.
Lange pastatyper:
Den første pastatype på vores liste er de lange pastatyper.
Lange pastaer omfatter:
- Spaghetti
- Capellini. (englehår)
- Bucatini (tykke hule spaghetti)
- Linguine (lange flade nudler).
Spaghetti er den klassiske italienske nudel, som alle børn og voksne kender. Det er lange tynde pastaer, der er mest kendt fra den klassiske ret: Spaghetti bolognese.
Capellini er meget tyndere end spaghetti. Fordi det er så tyndt, kan det tilberedes meget hurtigt. Capellini bliver også kaldt englehår, og fungere bedst sammen med meget tynde saucer.
Bucatini ligner tyk spaghetti, men har et hul i midten, hvilket gør den perfekt til mere cremede saucer, da de nemt kan absorberes i nudlen.
Linguine ligner fettuccine, men er lidt fladere i formen. Linguine er bedst egnet til tungere saucer som carbonara eller bolognese.
Korte pastatyper.
De korte pastaer omfatter:
- Penne (rørformet)
- Rigatoni (stor rørformet)
- Farfalle (bueformet)
- Makaroni.
- Conchiglie (Muslingeskaller)
- Fusili (spiralformet – skruer)
- Rotelle ( Møllehjul)
Penne er en af de mest populære korte pastaer og fungerer fantastisk med cremet sauce, tomatsauce eller pestosauce.
Rigatoni og makaroni er begge rørformede pastaer, der har riller langs dem. De passer godt sammen med grove saucer som bolognese, da de hjælper med at fange stykker af kødfulde godbidder i deres riller.
Farfalle kaldes også for sommerfuglepasta eller butterfly pasta, hvilket giver god mening på grund af dens form. Den bruges normalt i salater på grund af dens evne til at absorbere smagfulde dressinger, men den fungerer også godt i gryderetter eller bagte retter med cremede saucer.
Conchiglie kaldes også for konkylie eller muslingeskaller, og er også vældig populære, da de er særligt gode til at opsamle sauce
Fusili og rotelle er nogle af de meget populære pastatyper, da de også er gode til at opsamle sauce, og så er de dekorative i pastasalater og supper.
Fyldte pastatyper
Den sidste pastatype på vores liste er fyldte pastaer:
- Ravioli (fyldt med ost eller grøntsager)
- Tortellini (fyldt med ost/kød)
Ravioli fås i mange former såsom runde cirkler, firkanter eller halve måner. Ravioli kan fyldes med alt fra osteblandinger til ristede hvidløgspuréer – uanset hvad, så vil de helt sikkert pirre dine smagsløg!
Tortellini er normalt fyldt med ost/kødblandinger, men kan som hjemmelavede også fyldes med dine egne foretrukne ingredienser – hvilket gør dem til et godt valg for dem, der ønsker noget hurtigt og alligevel lækkert!
Uanset hvilken type pasta du foretrækker – lang, kort eller fyldt – er der ingen tvivl om, at disse små bidder har masser af smag i hver eneste mundfuld. Fra spaghetti til makaroni er der noget for enhver smag – så gå på opdagelse i alle de forskellige pastatyper, næste gang du skal lave mad!
Bon appetit!