Hvis du er havnet på denne side, er det nok fordi du overvejer at købe et nyt drivhus. Før du bestiller et nyt drivhus, er det en god ide at slå koldt vand i blodet og tænkte sig om en ekstra gang. Der er nemlig nogle overvejelser, der skal gøres i forhold til, hvilket drivhus du skal vælge.
Vi vil forsøge at løbe igennem de vigtigste punkter og forhåbentligt gøre dit valg bedre.
Hvilken størrelse drivhus skal jeg vælge?
For mange af os er denne beslutning allerede delvis bestemt af den plads, der er til rådighed i haven. Men generelt skal du købe det største drivhus, som din have og dit budget tillader. Ingen gartner har nogensinde klaget over, at deres drivhus var for stort. 😀
Hvis du vælger det mindste drivhus af to muligheder, vil du sandsynligvis snart ønske dig mere plads. Vores kærlighed til hjemmedyrkede grønsager har nemlig en tendens til at vokse og blive mere ambitiøs for hver sæson.
Derfor bør du overveje disse punkter:
Hvor meget vil du dyrke?
Når du har besluttet mængden af plads, du har til rådighed i haven til drivhuset, bør du spørge dig selv, hvor meget du vil dyrke. Bare fordi du har plads til et stort drivhus på din ejendom, betyder det ikke, at det er det rigtige valg. Hvis du kun ønsker at dyrke nogle få planter, er et minidrivhus eller et lille vægdrivhus måske et bedre valg.
Hvilken slags planter vil du dyrke?
Nogle drivhuse er bedre egnet til planter der ikke bliver så høje og omvendt. Har du planer om at dyrke tomater og agurker, er det en god ide at vælge et større drivhus med høje sider. Er du mere til peberfrugter, krydderurter og chili, behøver drivhuset kun at være knap så stort.
Hvor meget tid og hvor mange penge er du villig til at bruge?
Drivhuse lavet af kraftige materialer, vil klart være dyrere og tage længere tid at samle. Et drivhus har også brug for et solidt fundament. Er du selv i stand til at støbe sokkel og samle drivhuset, eller er du nødt til at betale nogen for at gøre det for dig?
Hvor skal drivhuset placeres?
For at maksimere din vækstkapacitet og levetiden af dit drivhus, er det vigtigt at drivhuset placeres det rigtige sted i haven.
Vælg en placering der er:
- Solrig – Vælg det sted i haven, hvor der er mest sol i løbet af dagen.
- Fladt terræn – Et fladt område gør det nemmere at bygge drivhuset og gør resultatet pænere i sidste ende. En sokkel, der ikke er parallel med terræn, er ikke pænt og giver mulighed for, at vinden kan komme ind under drivhuset.
- Beskyttet – Et beskyttet sted minimerer skader og temperaturudsving forårsaget af vind. Undgå overhængende træer, der blokerer for solen og kan forårsage skade, hvis grene falder ned.
- Tilgængelig – Sørg for at du har mindst en meter fri rundt om dit drivhus. Det gør det nemmere at samle og vedligeholde. Det lader også mere lys slippe ind.
- Praktisk – Tænk på hvor langt fra huset du placerer dit drivhus. På dage med dårligt vejr er det knapt så sjovt, at løbe frem og tilbage med vandkanden. Det samme er gældende, hvis du ønsker, at dit drivhus skal have varme, belysning og/eller automatisk vandingssystem.
Vælg et drivhus med masser af muligheder for tilkøb af tilbehør.
Der er en gammel vending der lyder: Man må aldrig gå ned på udstyr.
Denne sætning passer meget godt, når det kommer til drivhuse.
Det første år som drivhusejer bruger man ikke alverdens penge på ekstraudstyr. Det er højest en hylde, en automatisk vinduesåbner eller lignende.
Men når 2. drivhussæson nærmer sig, begynder det langsomt at krible i fingrene efter ekstra udstyr. Så tænker man tilbage på forrige sæson og husker, hvor mange gange man skulle løbe frem og tilbage med vandkanden, og hvor tit man skulle åbne og lukke døren for at undgå fugt i drivhuset.
Det er her, man begynder at investere i automatisk vandingsanlæg, solcelle ventilator og andet praktisk tilbehør, der gør drivhus livet nemmere.
Det er derfor en god ide, at undersøge om det drivhus du er faldet for, har meget ekstraudstyr, der kan tilkøbes senere.
Hvilken slags glas skal jeg vælge i drivhuset?
Drivhuse laves normalt med tre eller fire “glas muligheder”. Vi kalder det glas, selvom to af mulighederne faktisk er plastik.
Lad os tage et kig på de forskellige typer glas.
Almindeligt drivhusglas.
Almindeligt drivhusglas er ægte glas og lukker mest lys ind. Det er normalt 3mm tykt, langtidsholdbart og udskiftes nemt, hvis det går i stykker. Det er den billigste løsning, men ikke altid den mest effektive.
Det går nemlig nemt i stykker og smadrer i store skarpe stykker, der kan være farlige. Det anbefales derfor ikke at bruge almindeligt glas i dit drivhus, hvis du har børn, der løber rundt og leger i nærheden.
Hærdet drivhusglas
Hærdet glas er dyrere, men en bedre mulighed i områder med meget trafik, eller hvis du har børn.
Hærdet glas er ægte glas, normalt mellem 3-4 mm tykt, og er klart at se igennem.
Det er meget stærkere end almindeligt drivhusglas, og skulle uheldet være ude, og det går i stykker, så smadrer det i små stykker i stedet for store farlige skår.
Herunder kan du se et udvalg af gode drivhuse med almindeligt og hærdet glas.
Drivhusglas i polycarbonat
Polycarbonat er billigere, går ikke i stykker og har bedre isoleringsegenskaber.
Det slipper mindre lys igennem og kan springe ud af rammen i kraftig vind. hvis man ikke fuger det fast.
Det forlænger drivhussæsonen med en måned eller to i sidste ende, men da det ikke slipper så meget lys ind, mister du noget effekt i det tidlige forår.
Her er en god løsning, at vælge et drivhus med polycarbonat i taget og glas i siderne. Glasset i siderne giver lys til dine spirer og planter i det tidlige forår, og polycarbonatet i taget giver god beskyttelse mod solens stråler, når sommeren er på sit højeste.
Herunder kan du se et udvalg af gode drivhuse med polycarbonat.
Plastikfolie som glas i drivhus
Plastikfolie er en udmærket løsning til mindre drivhuse som de små mini drivhuse og små vægdrivhuse.
Det er meget billigt, men er ikke egnet til de lidt større drivhuse., da det er utroligt vindfølsomt og næppe klarer en vinter med sne og frost.
Vælger man et drivhus med plastikfolie, skal man sørge for masser af læ om sommeren, og sørge for at pille det ned, når efteråret nærmer sig.
Minidrivhuse og vægdrivhuse.
Har man en lille have er et minidrivhus eller et vægdrivhus en god løsning. Før du vælger det ene eller det andet, er det en god ide at gøre op med dig selv, hvilke planter du ønsker at dyrke.
Går du med en drøm om at dyrke dine egne tomater og agurker, har du brug for en højde, du ikke får i et mini drivhus.
Hvis du kun ønsker at dyrke jordbær, salat, krydderurter eller andre mindre planter, er der ingen grund til at købe et vægdrivhus.
Vægdrivhus.
Vægdrivhuse fås i mange forskellige størrelser.
De kan købes i størrelser, der nærmest ligner en tilbygning til huset, og i størrelser der er så små, at man nærmest burde kalde dem for et minidrivhus.
De fås både med glas, polycarbonat og med plastikfolie.
Herunder kan du se et udvalg af gode vægdrivhuse.
Minidrivhus.
Minidrivhuse er ideelle til små haver, gårdhaver eller terrasser.
De fås både med glas, polycarbonat og med plastikfolie.
De smarteste og billigste modeller på markedet, er dem der passer oven på pallerammer.
Herunder kan du se et udvalg af gode minidrivhuse.
Tips til at vælge det rigtige drivhus.
Vi håber du er blevet klogere og bedre klædt på til at købe et nyt drivhus. For at gøre dit valg af drivhus nemmere for dig har vi samlet de vigtigste punkter på en liste.
- Vælg det største drivhus, din have og din pengepung giver dig mulighed for.
- Beslut, hvor dit drivhus skal placeres. Find et praktisk sted i haven med sol, læ og tæt på vand.
- Vælg form, farve og størrelse, der passer til i din have.
- Tænk over, hvilken glasmulighed der passer bedst til dig og dit budget.
- Sørg for, at dit drivhus har tilstrækkelig ventilation.
- Vælg et drivhus med masser af muligheder for tilkøb af ekstraudstyr.