Historien bag Fastelavn
Du finder sjove kostumer til fastelavn længere nede på denne side, men først så tager vi lige lidt historie.
Oprindeligt var Fastelavn en fest for de voksne, hvor både adelige og bonden kunne klæde sig ud og sidde ved samme bord.
Festen markerede aftenen før Fasten og blev fejret med en stor og pompøs fest. I Danmark betød festen blandt andet, at man rev halsen af en ophængt går og slog katten af tønden med en levende kat placeret inde i tønden. Katten blev mishandlet, og når bunden blev slået af tønden, og katten løb skrækslagende ud, fortsatte man jagten på katten, indtil dyret var slået ihjel.
Grunden til traditionen var kattens noget tvivlsomme ry, der blandt andet gjorde, at man mente, at en by ville kunne undgå pest angreb ved at slå en sort kat ihjel, fordi denne blev anset som månens listige dyr, som man ofrede inden lysere tider for at undgå mørkets magter. Derfor er katten i hele Europa blandt andet blevet brændt på bål og kastet ud fra kirketårne.
Andre Fastelavnstraditioner byder på fastelavnsris, der som oftest laves af birkegrene, der udgør riset. Børn i hele landet vækker Fastelavnssøndag deres forældre med riset for at tjene penge eller slik, tidligere piskede man også husets dyr med riset for at sikre dem frugtbarhed.
Da Fastelavn ændrede sig fra de voksnes til børnenes fest, startede også traditionen med at rasle, hvor børn tigger og synger sig til slik, boller og andet godt blandt andet fastelavnsboller, der førhen var en fast tradition hver tirsdag før fasten, fordi de var lavet af hvedebrød og indeholdt sukker og rosiner, som blandt andet var noget af det, man ikke måtte spise under Fasten.
Herudover er der i dag flere forskellige traditioner, der er tilknyttet hver enkelt by. Flere steder holdes der fastelavnsoptog, nogle steder klæder hele byen sig ud, og andre steder rasler børnene fra tidlig morgen til sen aften.
Sjove og billige kostumer til fastelavn
En fast del af Fastelavnsfesten i dag er brugen af kostumer; både børn og voksne klæder sig ud som en fast del af fejringen. Alt lige fra prinsesser til sørøvere og kendte børnefigurer bliver tryllet frem, når Fastelavnsfesten skydes i gang.
De små piger kan udleve drømmen om at være prinsesse for en dag, mens de seje drenge kan hoppe i kostumet og være helt for en dag. Sammen med fastelavnsfesten slår man stadig katten af tønden, dog på en mere moderat måde end tidligere.
I dag fokuseres der i stedet på at slå bunden af tønden, stjæle slikket og blive kåret som enten kattedronning eller kattekonge samt kåre festens sjoveste, flotteste eller mest kreative kostume. Opfindsomheden i forhold til kostumer bliver stadig større og større for hvert år, og der konkurreres ofte om, hvem der kan føre den sjoveste ide til et kostume ud i livet.
Har du ikke mod på at lave dit eget kostume, kan du finde sjover kostumer til fastelavn herunder.