At få hund er et stort arbejde. Hvis du overvejer at få en lille hvalp, skal du regne med, at det er et cirka lige så stort arbejde som at få et barn. Hvalpen bliver godt nok lidt hurtigere voksen, men du skal måske op flere gange hver nat, og du skal være til stede hele tiden.
Vil du alligevel gerne have en hvalp, så sørg for at forberede dig godt. Gå ikke først i gang med at lære, når du har hvalpen. Gå i gang, når du har taget beslutningen – eller endda før. Så er du forberedt og kommer ikke til at stå i situationen uden at ane, hvad du skal stille op.
Du får også en god start med din hvalp, som er meget modtagelig for læring i den alder, hvor du får den hjem. Det gælder både god og dårlig læring. Så hvis du ikke lærer den nogen nyttige ting, så finder den selv på at lave nogle irriterende ting.
Vælg den rigtige hund.
Mange kigger tidligt i processen på, hvilken race de skal have. Når du skal tage den beslutning, bør du være grundig. Der findes mange forskellige racer. Der findes endnu flere blandinger. Nogle af dem er meget smukke, og andre har personlighed og udstråling.
Men hunde er ikke kun forskellige udenpå. De er også meget forskellige indeni. Og det er vigtigt, at du vælger en hund, der passer til dig, dine andre husdyr og dit liv. Bor du i storbyen, skal du ikke anskaffe dig en race, der har tendens til at være forsigtig. Vil du gerne have en rolig hund, bør du bevæge dig uden om visse jagthunderacer.
Måske har du flere racer i tankerne. Så undersøg, hvilke træk der ligger til de racer. Så kan du vælge den rigtige hund. Når du vælger rigtigt, sikrer du dig, at du får en nemmere og hyggeligere hverdag med din hund. Du sørger også for, at hunden havner et sted, hvor den har det godt og passer ind.
Saml viden.
Det er rigtig godt at samle en masse viden. Sæt dig ind i, hvad en hund er, og hvordan det er at have en firbenet sambo.
Du kan samle viden på nettet, men vær kritisk! Der står mange ting online, som ikke er rigtige. Både i bøger og på nettet står der også mange ting, som er forældede. Man finder hele tiden ud af nye ting om hunde og finder frem til bedre metoder. Du bør derfor kun læse nyere bøger og være meget kritisk online.
Er du heldig, har du nogle bekendte, der kan give dig noget viden. Har du fundet et sted, hvor du gerne vil købe hvalp, kan de måske også lære dig nogle ting. Ellers kan du finde et hvalpekursus, der giver dig nogle gode råd og den første træning.
Køb det rigtige udstyr til hvalpen.
Sørg for at hjemmet er klar til at modtage din nye hvalp. Det er vigtigt, at du har styr på, hundefoder, hundekurv og andet vigtigt udstyr til hvalpen, inden du tager ud og henter den.
Husk at træne din nye hvalp.
Det er vigtigt at gå til hundetræning med din hundehvalp. Når du har en dato på, hvornår du får hvalpen hjem, så find noget træning.
Hvis du kommer af sted til træning med din hvalp, kan du løbende få gode råd. Du får også lagt en god bund i træningen. Det er en god idé at gå til træning med din hund hele dens liv, men i hvalpetiden er det vigtigst.
Mange steder bliver holdene hurtigt fyldt op, så vær gerne ude i god tid. Så kommer du øverst på ventelisten og kan komme hurtigt i gang.
Du kan starte til træning med din hvalp, så snart du har fået den hjem. Det er godt med et par dage til at falde til i det nye hjem, men ellers skal du bare af sted hurtigst muligt. Hvis du venter for længe med at komme til træning, så er meget af den vigtige tid gået.
Hvalpe har en periode, hvor de er meget modtagelige for træning og socialisering. Det er godt at komme i gang i den periode. Den varer, til din hvalp er cirka 4 mdr. Men selvom din hvalp skulle være blevet ældre end det, så kan du stadig få meget gavn af at tage til træning.
Dette gæsteindlæg er skrevet af Vivian Inge Pedersen – stifter af digitalhund.dk